Comunicat de presa
"Ai dreptul sa stii!"

Realitatea ultimilor ani a evidentiat o acuta depreciere a relatiei copil-familie, aceasta stare de fapt avand cauze complexe si insuficient investigate: plecarea parintilor la munca in strainatate; lipsa timpului necesar pentru a acorda atentia cuvenita copilului; ignorarea de catre mediul familial si comunitar a nevoilor si preocuparilor copilului. Toate acestea conduc la aparitia unor consecinte si comportamente negative, precum: neglijenta, deficit afectiv, abandon scolar, exploatare prin munca, delincventa juvenila, uneori chiar suicid al copilului.

In judetul Dolj, migratia parintilor la munca în strainatate este principala cauza a deteriorarii relatiei copil-familie.

Ca urmare a acestei situatii, Asociatia Vasiliada, aflata sub patronajul Mitropoliei Olteniei, organizeaza joi, 15 noiembrie 2007, incepand cu ora 10.00, în sala de conferinte a Arhiepiscopiei Craiovei (Str. Mitropolit Firmilian, nr. 3), dezbaterea cu tema:

"Consecinte negative ale fenomenului migratiei asupra copilului.

Necesitatea dezvoltarii unui model de interventie la nivel comunitar”

Dezbaterea are ca obiective constientizarea opiniei publice din judetul Dolj cu privire la situatia copilului afectat de plecarea parintilor la munca in strainatate si implicarea institutiilor/organizatiilor preocupate de acest fenomen in actiuni comune pentru combaterea si prevenirea consecintelor negative ale migratiei.

Asociatia Vasiliada considera necesara implicarea întregii comunitati in identificarea unor masuri concrete de prevenire si combatere a efectelor negative ce apar in evolutia          psiho-sociala a copiilor ai caror parinti lucreaza in strainatate.

In acest sens, in cadrul acestui eveniment, institutiile si organizatiile participante vor fi invitate sa isi exprime disponibilitatea de actiune prin semnarea unei scrisori de intentie, care va constitui punctul de plecare pentru elaborarea si implementarea unui Memorandum de Actiune Comuna, care va consolida parteneriatul in perspectiva accesarii fondurilor europene pe aceasta problematica.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului „Ai dreptul sa stii!”, care are ca scop cresterea gradului de cunoastere si respectare a drepturilor copilului, proiect finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Persoana de contact:

Pr. Adrian Stanulica – Coordonator Relatii Publice