TransFORMARE
TransFORMARE socio-profesionala

Incepand cu data de 1 august 2008, deinutii din cadrul Penitenciarului cu Regim Semideschis Pelendava din Craiova vor putea beneficia de servicii de consiliere socio-profesionala si mediere sociala, in vederea unei bune pregatiri a lor pentru integrarea pe piata muncii.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul PHARE 2006 - Masuri de Incluziune Sociala, care se deruleaza in perioada 2 mai 2008 – 30 aprilie 2009.

Partenerii Asociatiei in implemetarea acestui proiect sunt Penitenciarul cu Regim Semideschis Pelendava si Centrul Regional de Formare Profesionala a Adulţilor Dolj.

Judetul Dolj se confruntă cu o serie de probleme in ceea ce priveste integrarea socio-profesionala a detinutilor liberati. Potrivit unui sondaj realizat de personalul Penitenciarului cu Regim Semideschis Pelendava in randul detinutilor, a reiesit faptul ca principala dificultate pe care acestia o intampina in perioada de post detentie este gasirea unui loc de munca.

Prin intermediul proiectului “TransFORMARE socio-profesionala pentru detinuti”, in cadrul Penitenciarului  Pelendava se va amenaja un atelier de tamplarie, unde 14 detinuti de etnie roma isi vor dezvolta abilitatile practice necesare meseriei de templar. Pe parcursul a 6 luni, cei 14 beneficiari vor fi instruiti in meseria de templar universal, iar la finalul perioadei de pregatire vor primi un Certificat de calificare in aceasta meserie.

De asemenea, tot in cadrul proiectului asistentul social si mediatorul social vor oferi servicii de consiliere si mediere sociala, cu scopul de a pregati detinutii in vederea integrarii socio-profesionale. Acestia vor beneficia de sedinte de consiliere si mediere in cadrul carora vor primi informatii privind legislatia muncii, riscurile muncii la negru precum si prevenirea acestor riscuri. Mediatorul va instrui persoanele private de libertate atat in vederea realizării unei scrisori de intentie si a unui C.V. cat si in dezvoltarea unui comportament adecvat in cazul unui interviu cu un potential angajator.

La finalul proiectului, se va organiza o expozitie cu titlul „ Din mana unui tamplar rom”, in cadrul careia vor fi expuse obiectele realizate de beneficiari, cu scopul de a pune in valoare competentele acestora dobandite pe parcursul calificării.

Prin implementarea acestui proiect, Asociatia Vasiliada urmareste promovarea incluziunii sociale prin masuri care sa sustina si sa vina in sprijinul politicilor de ocupare existente la nivel local si regional pentru persoanele eliberate din sistemul de detentie.

2 iunie 2008

Persoană de contact: Pr. Adrian Stănulica – coordonator relatii publice, tel. 0251.521.040

Uniunea Europeană acordă României expertiză şi sprijin financiar în vederea pregătirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa şi Sapard. Sectoarele beneficiare variază de la dezvoltare regională şi sprijin pt. IMM, până la investiţii în infrastructură de mediu şi transport şi dezvoltare rurală. Suma anuală totală a fondurilor nerambursabile acordate României prin cele trei programe este în creştere de la cca 660 de milioane de Euro în 2003 la peste un miliard de Euro în 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizată de autorităţile române de resort, sub coordonarea Ministerului Finanţelor Publice.