Alaturi de campioni
La doar 10 ani, Ionela a castigat noua medalii la concursurile de judo.

Ionela are 10 ani si este campioana nationala la judo. Profesorii sportivi o catalogheaza ca „varf de generatie” pentru sportul pe care il practica la categoria ei de varsta. In doar un an, Ionela a castigat noua medalii. Recordul l-a atins in aceasta vara, cand intr-o singura luna a primit patru medalii de aur.

La cei 10 ani pe care i-a implinit, Ionela Baran a atins la judo performante greu de egalat. O spun profesorii sportivi, o demonstreaza medaliile castigate pana acum, noua la numar. Toate au fost obtinute intr-un singur an. „Prima medalie am primit-o la noua ani, cand m-am apucat de judo. Am luat bronz. De atunci, ma tot duc la concursuri, de unde nu plec fara un premiu”, marturiseste Ionela, in timp ce isi aranjeaza pe piept cateva dintre medaliile adunate in ultima vreme.

Program de 12 ore pe zi

Povesteste despre debutul in activitatea sportiva, pe cand se afla in clasa a II-a. „M-am dus cu sora mea Cristina la antrenamente, si de la prima sedinta m-am indragostit de acest sport. La mine toate surorile suntem sportive: o sora practica judo, cealalta, atletism. E pasiune de familie”, adauga Ionela, cu zambetul pe buze. Parintii fetitei spun ca, desi cele trei fete sunt atrase de sport, Ionela, cea mai mica dintre ele, le-a depasit pe toate la numarul medaliilor castigate. „Este foarte ambitioasa, nu se lasa pana nu reuseste ce isi propune. Domnii profesori de la echipa la care este inscrisa o lauda mereu, spun ca, daca va continua in acest ritm, va face cariera in domeniu. Ne rugam sa se intample asa, sa se realizeze”, precizeaza Mariana, mama micutei sportive. Desi este inca un copil, Ionela are un program foarte incarcat, pe care il respecta cu strictete. Daca in vacanta de vara se mai elibereaza, in timpul anului scolar, Ionela incepe ziua cu studiu, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu”, unde este inscrisa, apoi petrece cateva ore la Centrul pentru copii „Aripi de Lumina”, unde desfasoara activitati sociale şi educationale, dupa care incheie ziua cu antrenamente la judo. In total, acumuleaza 12 ore de lucru, pe zi. „La antrenamente, lunea fac norme, martea, am program pentru procedee, miercurea si joia am meciuri, iar vinerea, exercitii la coarda. Pe langa toate acestea, facem si alte exercitii cum ar fi genoflexiuni, flotari, tractiuni, extensii. M-am obisnuit cu program plin, pentru ca am destula energie. Daca pot sa muncesc, de ce sa stau?”, intreaba, retoric, Ionela. Se mandreste cu medaliile pe care le pastreaza cu sfintenie, patru de aur, doua diplome pentru premiul I, o medalie de argint si doua de bronz. Medaliile de aur le-a castigat in aceasta vara intr-o singura luna, la Cupa Nordului de la Baia Mare si la Campionatul National U11, de la Techirghiol.

„Este varf de generatie la judo”

„Ionela este o fata de perspectiva, foarte muncitoare. La varsta ei, este mare lucru sa ajungi campioana nationala, mai ales ca la Baia Mare a participat la un concurs in care s-a luptat cu fete dintr-o categorie de varsta mai mare. La momentul actual, Ionela este varf de generatie la judo, pentru categoria ei de varsta”, a spus Mihai Voinea, profesor la echipa LPS Craiova, antrenorul campioanei nationale. Cuvinte de lauda la adresa Ionelei au si reprezentantii Asociatiei Vasiliada, unde fetita ajunge zilnic, pentru a se dedica activitatilor educationale si sociale. Are o determinare, o energie si un suflet extraordinare. Este perseverenta, tenace, ambitioasa, preocupata pentru cresterea continua a nivelului de cunoastere, are initiativa, este comunicativa. Are o atitudine favorabila pentru activitatile scolare si pentru activitatile desfasurate in cadrul centrului, participa la concursuri, unde este rasplatita cu diplome si medalii pentru efortul si munca asidua. Participa cu entuziasm si bucurie la activitatile de pregatire a serbarilor sau a manifestarilor cultural-artistice. Se angajeaza in jocuri care exerseaza relatiile sociale, jocuri artistice precum desen, arte plastice, muzica, jocuri de miscare, educativ-recreative. De asemenea, se antreneaza in activitati de confectionare de obiecte decorative, ornamente, felicitari”, a marturisit Renata Banescu, psihopedagog in cadrul Centrului “Aripi de Lumina”. Pentru Ionela, toate aceste cuvinte de apreciere sunt inca un motiv pentru care lupta sa atinga noi performante. “O sa fac tot posibilul sa nu ii dezamagesc pe cei care au incredere in capacitatile mele”, spune Ionela. Si-a propus sa cucereasca in continuare medalii de aur, sa isi pastreze titlul de campioana naţionala la judo si, cand va creste mare, sa devina antrenoare la acest sport. “Nu ma voi lasa pana nu imi voi indeplini acest vis”, promite Ionela.