Ziua Caritatii
Tinerii voluntari din Romania si Bulgaria au vizitat astazi Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost "Sfantul Vasile".

Asociatia Vasiliada a marcat astazi, 5 septembrie, Ziua Internationala a Caritatii, prin organizarea unui schimb de experienta transfrontaliera in domeniul voluntariatului social pentru 54 de voluntari romani si bulgari.

Schimbul de experienta a inceput miercuri, printr-o sesiune in cadrul careia voluntarii au impartasit si au planificat o zi cu actiuni de voluntariat la Craiova. Astfel, astazi, voluntarii au vizitat Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile”, unde au oferit beneficiarilor paturi si produse igienico – sanitare, si Centrul multifunctional „Best Life” pentru copiii dezavantajati social, al Arhiepiscopiei Craiovei, unde au daruit rechizite scolare copiilor si au desfasurat impreuna mai multe activitati instructiv – educative. Schimbul de experienta se va incheia in ziua de vineri si va fi continuat saptamana viitoare, cand voluntarii romani vor petrece alte trei zile in compania prietenilor voluntari bulgari in cadrul unui schimb de experienta care va avea loc la Vidin, Bulgaria. „Programul care are in vedere punerea in comun a experientelor de voluntariat ale tinerilor din judetele Dolj si Mehedinti, Romania, alaturi de voluntari din judetele Vidin si Montana, Bulgaria, se desfasoara saptamana aceasta in Romania pe parcursul a trei zile, iar cel mai important este faptul ca vom crea, in cadrul acestei intalniri, pe de o parte prilejul de a face schimb de experienta, de impresii, de cunostinte cu privire la tot ceea ce inseamna implicarea in munca de voluntar, dar in acelaşi timp le vom oferi participantilor prilejul de a se implica in actiuni concrete de voluntariat”, a declarat parintele Adrian Stanulica, presedintele Asociatiei Vasiliada.

Asociatia Free Youth Centre, partener în proiect
         Reprezentantii Asociatiei partenere in acest proiect, Free Youth Centre din Bulgaria, spun ca acest schimb de experienta ii ajuta sa cunoasca mai bine modul in care tinerii romani se implica in actiunile de voluntariat, fiind impresionati de dorinţa lor de a-si ajuta semenii. „Am ramas impresionata de toate lucrurile pe care le-am vazut în Craiova. Tinerii voluntari sunt entuziasmati de acest schimb de experienta de care ne-am bucurat in mod deosebit. Speram ca si experienta pe care tinerii voluntari romani o vor avea la Vidin saptamana viitoare sa fie la fel de interesanta”, a precizat Sabrina Kalachova, expert social al Asociatiei Free Youth Centre din Bulgaria. De asemenea, tinerii voluntari au vorbit despre rolul important pe care il au actiunile de voluntariat nu doar pentru comunitate, ci si pentru dezvoltarea propriilor abilitati. „Este foarte important sa faci voluntariat, deoarece ajungi sa te cunosti foarte bine si astfel sa iti dezvolti potentialul. Mesajul meu in aceasta zi dedicata caritatii este ca puterea schimbarii sta in mainile noastre. Daca dorim sa schimbam ceva in societatea noastra, ar trebui sa incepem intai cu noi”, a marturisit Irina Octavia Cretan, in varsta de 17 ani.
Evenimentul se incadreaza in activitatile proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Sociala”, finantat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 – 2013. Proiectul este initiat si implementat de Asociatia Vasiliada, avand ca partener Asociatia Free Youth Centre din Bulgaria.