Sustinere pentru performanta
Lidia Berceanu a castigat numeroase premii la concursuri de dans si pantomima.

Lidia este o tanara din Craiova, speciala. Pentru ca de 8 ani lucreaza cele mai frumoase haine, la croitorie, pentru ca joaca in spectacole de pantomima de exceptie, unde a fost premiata, pentru ca este foarte talentata la dansuri, unde de asemenea a primit diplome, si, mai presus de toate, pentru ca reuseşte să realizeze aceste performante, desi s-a nascut cu deficiente de auz si vorbire.

Pentru oamenii care nu cunosc vointa si puterea de a se descurca, in orice conditii, ale persoanelor cu dizabilitati, Lidia este o minune. Pentru prieteni, Lidia Berceanu este o tanara care reuseste sa isi traiasca viata frumos, desi nu poate auzi deloc iar de vorbit poate, cu dificultate.  Comunica doar prin semne. Si asta numai cu cine intelege limbajul lor, al deficientilor de auz si vorbire. Lidia nu este povestea unei drame, ci a unui succes. Pe care ne-o spune tot prin semne, dar si prin zambetul care ne transmite mereu ca-i este bine, asa cum a lasat-o Dumnezeu.

S-a antrenat in fata oglinzii

S-a nascut cu aceasta problema din parinti care, la randul lor, sunt surdo-muti. Singurul care poate deslusi cateva sunete si care reuseste sa vorbeasca, este fratele ei, hipoacuzic. „Asa a fost sa fie, insa viata noastra este una normala, pentru ca ne intelegem prin semne. Ne-am obisnuit in felul acesta si ne descurcam. Mediul nostru acasa este aproape ca in orice familie: cu bucurii, cu tristeti. Una dintre marile noastre bucurii este ca fratele meu se va casatori in curand, ceea ce ne face fericiti”, isi incepe Lidia povestea, prin semne. Este tot timpul cu zambetul cu buze si tine sa scoata in evidenta partea luminoasa a vietii sale. Pentru ca asa isi vede ea viata: implinita. Lidia danseaza de cand era mica iar in timp a făcut o pasiune pentru muzica, pentru dans. „Cand eram micuta, dansam tot timpul in fata oglinzii, iar parintii mei remarcau dragostea mea pentru latura artistica. Pe atunci, nu ma gandeam ca voi ajunge sa joc in spectacole, in fata unui public, sa fiu atat de apreciata si rasplatita pentru rezultate”, adauga cu seninatate Lidia. Dupa terminarea scolii profesionale, a ajuns sa se inscrie ca membra la Filiala Nationala a Surzilor din Craiova, denumirea sediului care apartine comunitatilor cu deficiente de auz, unde talentul pentru dans nu a trecut neobservat. De la miscarile facute intr-o camera de apartament, Lidia danseaza acum in cadrul unei trupe profesioniste, din care fac parte persoane cu aceleasi probleme. In acest an, a participat la Festivalul National de Obiceiuri si Dansuri Populare Romanesti, unde a primit, alaturi de trupa sa de dans, locul I si premiul special, la categoria de dans a minoritatilor, si premiul III, la proba de dans popular. „Ma descurc sa dansez, chiar daca am aceasta dizabilitate, pentru ca număr pasii pe care ii fac si ma ghidez după coregrafa, care poate auzi, il imit la nivelul pasilor. Si asa imi intru in ritm, asa invat, ma specializez. Sunt pasionata de vals, de dans modern, populara, dans al minoritatilor si chiar hip – hop. Fiecare are farmecul lui”, marturiseste tanara.

Compune si joaca scenete de pantomima

Daca la concursurile de dans participa de curand, la spectacolele de pantomina Lidia se poate lauda cu cinci ani de activitate, si in acelasi timp de perfomanta. Ne face o demonstratie si incearca sa ne convinga de priceperea ei cu „Plimbarea”, un act de teatru pe care il indeplineste ca pe scena. „Pentru „Plimbarea” am fost premiata anul trecut la Concursul de pantomima de la Piatra Neamt, unde am obtinut locurile I si II, categoria „individual”, iar in urma cu cinci ani am reprezentat sceneta „Balonul”, unde am fost clasata pe locul II, la categoria de grup. Eu joc in spectacole de pantomima, insa de asemenea compun scenarii de pantomima”, subliniaza tanara. De pasiuni, Lidia are timp doar dupa program, pentru ca zi de zi merge la serviciu. Lucreaza la o firma de croitorie. „De la varsta de 19 ani sunt angajata, deci sunt obisnuita cu munca si imi place. In afara de un singur an in care am muncit in strainatate, singurul domeniu in care am lucrat este croitoria”, ne explica Lidia. Felul in care este aranjata ne arata ca este o fata eleganta, in pas cu moda. „Ca sa lucrezi cu modele de imbracaminte, iti trebuie un simt estetic. Intr-adevar, ma atrage o haina croita cu gust”, adauga Lidia.

Reprezentantii Centrului de informare si consiliere pentru persoane cu dizabilitati „Sfanta Ecaterina”, a Asociatiei Vasiliada, unde Lidia este de patru ani beneficiara, o caracterizeaza ca pe o persoana ambitioasa si extrem de talentata. „Lidia este o tanara cu multa vointa, incredere in fortele proprii, rabdare, calitati care ii sunt de mare ajutor in viata cotidiana. In cadrul Asociatiei Vasiliada, a Mitropoliei Olteniei, se implica de fiecare data in activitatile initiate aici cu multa daruire, iar acest fapt face sa aiba de fiecare data rezultate deosebite. Am incercat de fiecare data sa o implicam in activitati care sa o ajute in dezvoltarea abilitatilor atat practice, cat si artistice, si ne bucuram ca sustinerea noastra ii este de folos”, a precizat Daniela Popa, coordonatorul Centrului „Sfanta Ecaterina”. Lidia marturiseste ca Asociatia Vasiliada i-a devenit a doua familie, pentru ca aici a gasit oameni cu suflet mare, care o inteleg si sunt un suport pentru ea, la nevoie. Se considera norocoasa, pentru ca are un loc de munca si, cel mai important, are prieteni care o iubesc. Chiar daca nu i-a auzit niciodata spunand-i acest lucru, simte.