Asociatia Vasiliada
Asociatia Vasiliada
Despre noi Stiri Programe Asezaminte sociale Sprijiniti-ne Contact
English version
Categorii Stiri
Diverse
In bratele mamei
Imbunatatirea situatiei romilor
Egalitatea intre oameni este… imuna la virusul HIV
„Speranta.... pentru o noua viata”
Eficient, nu deficient!
„Inimi puternice”
Ingrijiri socio-medicale pentru varstnici si persoane cu dizabilitati
Sprijin pentru sanatate
Ajutor de urgenta
Sprijin pentru varstnici
Povestea unei invingatoare
Luminita Dracea croseteaza mileuri de la varsta de 10 ani.

      

      Luminita Dracea este unul dintre beneficiarii mereu implicati in activitatile Centrului de informare si consiliere pentru persoane cu dizabilitati „Sfanta Ecaterina” din Craiova, al Asociatiei Vasiliada. Mereu cu zambetul pe buze, Luminita este una dintre persoanele pline de viata care cauta si reuseste de fiecare data sa aduca bucurie in sufletele celor din jur. Chiar daca s-a nascut cu o dizabilitate severa: tetrapareza spastica. „Eu sunt fericita pentru toate lucrurile pe care le am: ca Dumnezeu ma vegheaza, ca familia este alaturi de mine in orice moment, ca ma inteleg asa de bine cu prietenii mei… Fara ei, mi-ar fi fost destul de greu, nu as concepe sa nu ii am langa mine”, marturiseste Luminita. Aminteste mereu de mama sa, de frate, tata, care o sustin si care au facut tot posibilul ca ea sa aiba o viata normala, ca toti ceilalti. „O ajutam noi sa se deplaseze, o insotim pretutindeni. Nu este greu, fiindca o iubim foarte mult, este copilul nostru scump. Ne ingrijim de orice detaliu care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii ei”, adauga Paula Dracea, mama Luminitei, fost cadru didactic.

                                            Mileuri expuse in Craiova
     In varsta de 45 de ani, Luminita a fost dintotdeauna o persoana ambitioasa, astfel ca, inca din copilarie, a inceput sa croseteze mileuri. „Bunica m-a initiat in aceasta arta. Imi amintesc cand statea langa mine si-mi arata cum sa cos câte o musca. Asa o zi, doua, pâna când am ajuns sa cos modele speciale, care mi-au ramas in suflet si care sunt de fiecare data admirate”, povesteste Luminita, care a crosetat pana in prezent zeci de mileuri cu modele complexe precum peisaje de iarna, Mos Craciun, personaje precum ciobani, schiori etc. Precizeaza insa ca toate aceste manopere sunt bine pastrate si ca le ingrijeste cu mare atentie. „De fiecare data le aranjez, le aerisesc, pentru ca imi este tare drag de ele. Nu m-am gandit niciodata sa le vand pentru ca fiecare are o semnificatie aparte pentru mine. Imi place sa le am in casa, sa le admir, ele sunt bogatia mea”, mai spune Luminita. Daca multi dintre cei care au aflat de aceasta indeletnicire a ei s-au mirat cum se poate descurca asa de bine in realizarea mileurilor, Luminita explica faptul ca aceasta ocupatie nu ii pune nicio problema, pentru ca este marea ei pasiune. „Chiar daca folosesc mai greu mainile, am gasit varianta pentru care sa duc la bun sfarsit aceste lucrari. Totul este sa iti doresti sa faci ceva. Ceea ce fac ma reprezinta. Nu as putea trai, nu as putea fi fericita intrutotul fara aceasta pasiune. Ea imi aduce culoare si lumina in viata”, precizeaza Luminita, ale carei lucrari au fost expuse in repetate randuri la diverse evenimente organizate in Craiova. Reprezentantii Asociatiei Vasiliada, unde Luminita este beneficiara de patru ani, o caracterizeaza ca fiind o persoana implicata in activitatile desfasurate de Centrul „Sfânta Ecaterina”, sociabila, cu initiativa, si vorbesc despre modul in care Asociatia patronata de Mitropolia Olteniei ii sprijina pe toti cei care au nevoie de ajutorul specialistilor.
                                          „Persoane eficiente, nu deficiente”
    ”La Asociatia Vasiliada, cunoastem foarte bine potentialul tuturor celor pe care ii ajutam. Poate ca exact din aceasta cunoastere vine si determinarea noastra de a incerca sa dezvoltam cat mai multe proiecte sociale in beneficiul persoanelor cu nevoi speciale. De-a lungul timpului, am observat ca cea mai mare nevoie a persoanelor cu dizabilitati este aceea de a fi acceptate in societate ca persoane care, desi au anumite nevoi speciale, pot totusi sa fie utile comunitatilor in care traiesc. Intotdeauna, Asociatia Vasiliada, prin toate programele sale, a promovat si demonstrat ideea ca persoanele cu dizabilitati pot fi considerate mai degraba persoane eficiente, decât persoane deficiente”, a subliniat parintele Adrian Stanulica, presedintele Asociatiei Vasiliada.
 
Acasa Despre noi Stiri Programe Asezaminte Sprijiniti-ne! Contact Webmail