Conferinta de presa
Asociatia Vasiliada a organizat o conferinta de prezentare a proiectelor sociale finantate de Ministerul Muncii.

Asociatia Vasiliada a organizat luni, 27 ianuarie, la Centrul „Mitropolit Firmilian”, o conferinta in cadrul careia au fost prezentate cele cinci proiecte care au primit subventie din partea Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in baza Legii 34.

Cu acest prilej, reprezentantii celor cinci centre sociale ale Asociatiei Vasiliada au prezentat serviciile sociale pe care le ofera persoanelor aflate in dificultate: Centrul social pentru copii „Aripi de Lumina” din Craiova, Centrul social pentru copii „Sfantul Nicolae” din Filiasi, Centrul pentru copii „Sfantul Stelian” din Lipovu, Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile” din Craiova si Centrul de informare si consiliere pentru persoane cu dizabilitati „Sfanta Ecaterina” din Craiova. „Trei dintre cele cinci proiecte vizeaza sprijinul acordat copiilor aflati in situatii de risc. Avem beneficiari ai celor trei proiecte, pe langa copii din judetul Dolj, din localitatile in care se desfasoara proiectul, si copii din alte judete, asa cum ar fi din judetele Gorj sau Olt. De asemenea, acordam servicii sociale altor doua categorii de persoane aflate in dificultate, iar aici fac referire la persoanele fara adapost din Craiova si persoanele cu dizabilitati”, a precizat parintele Adrian Stanulica, presedintele Asociatiei Vasiliada. Parintele Stanulica a facut referire si la despre obiectivele pe care Asociatia Vasiliada le are pentru anul in curs. „Pe parcursul anului 2014, preconizam sa sprijinim in cadrul celor trei centre de zi pentru copii aproximativ 150 de copii, si concomitent cu sprijinul oferit acestora ne propunem sa sprijinim totodata parintii copiilor pentru a-si gasi locuri de munca dar si in alte demersuri pe care ei le intentioneaza, astfel incat acestia sa poata asigura un suport social copiilor lor si intregii familii. De asemenea, avem in vedere sa acordam sprijin pentru 50 de persoane cu dizabilitati, sprijinul constand in special in consiliere, formare profesionala, ergoterapie si sprijin pentru gasirea unui loc de munca. Mai mult, ne-am propus sa acordam sprijin si anul acesta, continuand un demers al Asociatiei Vasiliada, al Arhiepiscopiei Craiovei si al Consiliului Local al Municipiului Craiova, de a asigura conditii sigure pentru o viata independenta persoanelor care nu au adapost. In acest sens, avem in Craiova Centrul social de urgenta pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile din Craiova”, unde in fiecare luna 50 de persoane care nu au unde sa locuiasca primesc aici sprijin social, gazduire si asigurarea celor trei mese pe zi”, a completat parintele Adrian Stanulica, presedintele Asociatiei Vasiliada.

Centre sociale pentru copii, persoane fara adapost si persoane cu dizabilitati

Centrul „Aripi de Lumina” din Craiova a fost inaugurat la inceputul anului 2005, cu scopul de a oferi servicii sociale si educative copiilor cu risc social din Craiova. Principalul partener al centrului este, inca de la inceput, Fundatia Copii in Dificultate. Obiectivul general este dezvoltarea abilitatilor de viata independenta ale copiilor si prevenirea abandonului scolar.

Activitati: educatie asistata (meditatii la lb. romana, matematica si lb. engleza), servicii sociale primare si specializate; consiliere psihologica; terapie ocupationala; servicii de consiliere si mediere pentru parinti.

Centrul Social “Sfantul Nicolae” din Filiasi functioneaza din anul 2011. Beneficiarii sunt copii proveniți din familii defavorizate social, familii care nu au un venit lunar constant și care intampina dificultați in creșterea acestora. Obiectivul principal al specialiștilor centrului este reechilibrarea psihica a copiilor prin asigurarea suportului emoțional și prin intermediul activitaților de terapie psihologica și ocupaționala.
Centrul social pentru copii din Filiași ofera un complex de servicii sociale: dezvoltarea abilitaților de comunicare și relaționare interpersonala prin consiliere psiho-sociala; stimulare senzoriala prin activitați de terapie ocupaționala: desen, colaj, modelaj, pictura; dezvoltarea abilitaților practice de viața independenta; asistența in efectuarea temelor școlare.

Centrul pentru Copii “Sfantul Stelian” din comuna Lipovu, judetul Dolj, a fost infiintat de catre Asociatia Vasiliada cu sprijinul unei finantari Phare, activitatea incepand din anul 2003. Activitatile centrului sunt sustinute de catre Asociatia Vasiliada si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin programul Legea 34. Beneficiarii centrului sunt copii separati de parinti sau care sunt in curs de separare, aflati in situatie de criza din cauza lipsei suportului familial. Activitatile centrului: terapie ocupationala, activitati de socializare si de petrecere a timpului liber, educatie asistata, consiliere psihologica si sociala.

Centrul Social de Urgența pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile” din Craiova ofera un complex de servicii care raspund tuturor nevoilor sociale ale persoanelor fara adapost, crescand astfel sansele lor de incluziune sociala a acestora. A fost inființat in 2006 in cadrul PIN „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost”. Beneficiarii Centrului Social de Urgența pentru persoane fara adapost „Sfantul Vasile” sunt persoane adulte, cu sau fara copii, aflate in strada de o perioada mare de timp și care nu au resursele materiale necesare asigurarii unei locuințe. Numarul persoanelor beneficiare in cadrul proiectului ”Subvenție Legea 34” este de minim 45 lunar.

Centrul de Informare și Consiliere pentru persoane cu dizabilitați „Sfanta Ecaterina” din Craiova a fost infiintat in anul 2008 de catre Asociatia Vasiliada odata cu implementarea proiectului „Centrul de Informare și Consiliere pentru persoane cu dizabilitați „Sf. Ecaterina”, proiect finantat prin programul Phare Coeziune Economica și Sociala – Dezvoltarea Resurselor Umane – Masuri de Incluziune Sociala. Din anul 2008 Centrul funcționeaza in casa parohiala a Bisericii Mantuleasa din Craiova.

Serviciile de asistenta sociala acordate:

1.  Asistența și suport pentru toate categoriile definite la art.25 din OG 68/2003 – Asistentul social identifica nevoile beneficiarului in urma realizarii anchetei sociale.
2. Orice alte masuri și acțiuni care au drept scop menținerea, refacerea sau dezvoltarea capacitaților individuale pentru depașirea unei situații de nevoie sociala - Aceste masuri sunt luate in functie de nevoile si de dificultatile pe care le are si cu care se confrunta beneficiarul.
3. Consiliere in cadrul instituționalizat, in centre de informare și consiliere – Prin consiliere se urmarește clarificarea problemelor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitați și sprijinirea acestora in descoperirea resurselor proprii pentru a le soluționa.

4. Mediere a muncii pe piața interna – Persoanele cu dizabilitați sunt informate cu privire la piața muncii, numarul și structura locurilor vacante și cu privire la condițiile de ocupare și se mediaza pentru ele in vederea angajarii.